Under min sjukdomstid gick jag upp mycket i vikt och det har varit problematiskt att bli av med övervikten. Jag har mina egna teorier om viktminskning. Jag har bland andra inspirerats av läkaren Deepak Chopra som inte är en förespråkare av mellanmål. Chopra lär i sin bok Rätt vikt att vi inte ska stoppa i oss mat när vi inte är hungriga. Kroppen säger till när den ska ha mat och vi blir hungriga. Vi ska inte äta nästa måltid förrän vi har smält föregående. Jag tycker det låter vettigt så jag har anammat hans råd.

Jag tänker att en kropp i balans talar om när jag ska äta och vad jag ska äta. Jag är sugen på kött om jag behöver proteiner och sallad om jag behöver vitaminer och så vidare. Detta gäller förstås bara en kropp som är i balans. En kropp i olag fungerar inte som den ska. Vid känslomässig obalans är det lätt att överäta eller att hoppa över måltider och man kan också till exempel ha ett extremt sockersug som inte alls är vad kroppen behöver.

Jag tror inte på extrema dieter. Jag tror att man visserligen kan nå sitt mål men jag tror inte att det blir en varaktig seger. Jag tror istället på att skapa harmoni och lugn kring måltider. Att äta vid dukat bord och att inte skynda sig igenom måltiden. Och att inte göra så stor sak av mat (lite distans).

Jag tror att vi är många som äter alldeles för mycket. Vi rör oss inte så mycket. Kanske har vi ett stillasittande jobb och åker något fordon för att komma till arbetet. Då behöver vi knappast äta 5 gånger om dagen.

Detta är idéer som jag följer. Det låter vettigt i mina öron. Sakta men säkert håller min kropp på att återställas efter sjukdom. Långsamma förändringar har större chans att bli bestående tänker jag.

Deepak Chopra redogör för en undersökning i sin bok Ageless body Timeless mind vad personer som uppnådde 100 år hade gemensamt. Den gemensamma nämnaren var inte vad personerna åt eller drack utan att de hade hållit en konstant vikt genom hela livet. Ibland läser man i media om personer som förlorat ” 30 kg på fyra månader” till exempel. Det låter som en stor framgång men är enligt forskningsrön som jag läst inte alls hälsosamt. Att gå upp snabbt i vikt eller att gå ner snabbt i vikt är inte bra för kroppen.