Min vän Karin gjorde en koppling mellan höga krav och dålig självkänsla. Och JA det tror jag på.

Hade vi varit mera tillfreds med oss själva hade vi inte behövt att överprestera. Vi hade varit mera nöjda med vad vi åstadkommer.

Jag har känt en hel del tjejer i mitt liv som är rasande duktiga. Problemet är att alla andra vet det utom de själva. Själva är de missnöjda med sina prestationer.

Därför är det viktigt att ta reda på vem man är och få en rättvisande bild på vad man kan. Visst! Det är sjukt svårt att se objektivt på sig själv men det går på olika sätt. Man kan be om feedback av andra och man kan skaffa sig kunskaper. Man kan också ifrågasätta sina sanningar. Vara lite mer öppen för att saker och ting kan vara på ett annat sätt. Skaffa sig lite fler perspektiv. Själv använder jag bönen för att reflektera kring olika ”sanningar”.

Jag är också en duktig kvinna med dålig självkänsla. Men bara det att jag förstår detta samband gör att jag får lite mera rimliga krav på mig själv. Insikter leder till utsikter och vi kan förändra vårt skadliga beteende. För jag  vill inte köra slut på mig själv för att min dåliga självkänsla gör livet svårt för mig.

Jag har hållit på att läka min dåliga självkänsla i många år. Och JA det går hela tiden framåt, även om jag faller tillbaka ibland. Men då får man borsta av kläderna och ta nya steg. Jag tror att det är en av mänsklighetens viktigaste uppgifter faktiskt: Att läka vår självkänsla och känna att vi duger som vi är.