Det kan bli för mycket av allting! Inte bara det som är dåligt utan även av det som är nyttigt. Att dag ut och dag in göra det som är nyttigt kan förstöra glädjen för vem som helst.

Jag har sysslat mycket med friskvård eftersom jag blev allvarligt sjuk. Än en gång pressade jag mig till mitt yttersta. Denna gång för att få en bättre hälsa. Hälsostressen och hälsopressen under många långa år gjorde mig inte bara utmattad utan tog bort det sista av min livsglädje.

Jag har börjat göra mer av sådant som är roligare och mindre av det som är tråkigt. Friskvård hör till det senare. Och sakta sakta börjar livslusten väckas till liv. Det blir mera kraft till sådant som stimulerar mig på riktigt: Läsandet och skrivandet, målandet och att äta gott bland annat.

För mycket och för lite skämmer allt. Och det gäller även friskvård och nyttotänkande. Hälsostress och hälsopress är verkligen energitjuvar som förstör livet. Att tänka på hälsan från morgon till kväll varje dag, sju dagar i veckan, år ut och år in är mördande tråkigt. Jag hoppas verkligen att du slipper uppleva denna hemska tristess.

Lagom av allt. Det är mitt dyrköpta råd till dig efter min resa in i långvarig sjukdom.