En drake lyfter i motvind

citat av okänt ursprung

Vrede har varit mig behjälplig. Jag har suttit fast många gånger i livet. Inte kunnat ta mig vidare och släppa saker som inte tjänar mig längre. Jag har försökt att lösa mina problem på olika sätt men bara fastnat ännu mera. Till slut har jag blivit riktigt förbannad, slagit näven i bordet och äntligen fått kraft att gå vidare.

Vrede kan vara destruktivt. Att slå sin antagonist på käften leder inte till något gott. Det gäller att man kan kanalisera vreden på ett konstruktivt sätt. Att ta vara på kraften och beslutsamheten i vreden. Vreden är ofta det som får mig att äntligen agera efter en tids missnöje.

Jag tror att jag alltid fungerat så. Att jag är stark i underläge. Beröm och uppmuntran ger mig inte samma kraft. Kränkningar däremot får mig att se rött och föder en längtan att ”jag ska minsann visa dem”. Ofta vänder jag på klacken och går någon annanstans, någonstans där jag känner att jag blir respekterad.

Vrede är ofta det sista steget som får mig att släppa gamla betingningar och slå mig fri. Jag upplever att min vrede är en oerhört positiv kraft. Och jag har aldrig varit rädd för min vrede. Jag kommer från en ungersk familj där vrede har varit tillåtet.

Jag har varit förbannad många gånger. Förbannad över att bli reducerad och utnyttjad. Förbannad över att bli behandlad som ett objekt. För det är inte alls ovanligt att människor vill ha mer än vad de är villiga att ge i utbyte.

Att sitta fast i en situation där jag upplever att jag blir förödmjukad föder en helig vrede i mig. Ibland måste jag bita ihop, kontrollera vreden och bida min tid tills jag är starkare och har ett vettigt alternativ. Det är avgörande att kanalisera vreden så att den tjänar mig och inte försätter mig i omöjliga situationer.