Jag var en ung och stolt kvinna som knäcktes fullständigt av psykoserna och all inblandning i mitt liv.

Jag var den frihetsälskande och självständiga tjejen som gärna klädde mig i hippie-stil och som slukade böcker. Jag var feministen med bestämda åsikter som gick mina egna vägar. Jag ville syssla med vetenskap och forskning.

När jag fick min första psykos och blev tvångsomhändertagen rasade min värld. Det krossade mitt hjärta. Psykiatrins, polisens och familjens inblandning i mitt liv gjorde att jag omyndigförklarade mig själv. Det finns inte ord att beskriva hur stort detta slag var för mig. Helvetet är det enda ord som kan ge en fingervisning.

Jag presenterar mig ofta med ”Hej! Jag heter Lisa och jag har haft flera psykoser”. Det är för att varna andra som ger sig i lag med mig. Det går inte att lita på mig. Man vet aldrig vad som kan hända. Bara så du vet. Kom inte och säg att jag inte varnade dig!

I fredags natt drömde jag att jag skrek vanvettigt åt folk att lämna mig ifred. Jag har ofta drömt att jag inte kan låsa min dörr.

Men nu efter lång tid förklarar jag mig myndig igen! Jag ska också presentera mig på ett annat sätt i fortsättningen. Jag har inga skyldigheter att redovisa något för andra. Det tog lång tid att knäcka denna nöten. Ledarna Cissi och Sofie i MYWAY hjälpte mig med sitt goda ledarskap.

Ja, att bli tvångsintagen var en gigantisk kränkning som knäckte mig totalt. Men som fågel Fenix ska jag resa mig och borsta av mig askan. Och sedan ska jag flyga högre än någonsin!

 

Graffitimålning av MYWAY-gänget 2017

Graffitimålning av MYWAY-gänget 2017