Det är känslomässigt intelligent att ta sina känslor på största allvar. Känslor är en budbärare och vi gör vist i att lyssna på dem.

Att köra över sina känslor är farligt. När vi har gjort det tillräckligt många gånger så tappar vi bort oss själva. Känslor finns där av en anledning.

Men du är ju överkänslig! Herregud vad lättkränkt du är! Det var ju inte så jag menade, du missförstår mig!

Ja, det är möjligt att jag både missförstår, är överkänslig och lättkränkt men det är faktiskt så jag upplever det. Och om du inte vill förstå det då får du hålla dig på avstånd.

Man kan vara intelligent (IQ-intelligent) utan att vara emotionellt intelligent. Det räcker inte med att vara IQ-intelligent! Man måste vara smart också! Och då måste man ha koll på sina känslor.

Att säga till en människa att det inte är på det sättet som de de facto upplever det är kränkande. Vi har rätt till våra egna känslor och upplevelser. Och vi har tolkningsföreträde till våra känslor. När man säger att du är ju överkänslig så kränker man personen ytterligare en gång.

Jag ska aldrig mera stänga av mina känslor. Jag ska inte köra över mig själv fler gånger för att passa in. Och jag tänker lyssna mer på min övertygelse än på din! Vissa saker är inte ens föremål för diskussion för jag äger min egen upplevelse.