Du är det finaste jag vet

du är det dyraste i världen

Sång till frihet av Björn Afzelius

Om något är väldigt känsligt för oss så är det en bra idé att utsätta sig för det som gör ont. När vi har utsatt oss för det onda tillräckligt många gånger så mister det onda sin kraft. Till slut har vi fått ett skydd mot det som bränner oss eller vad det nu kan vara.

Att undvika obehag till varje pris är inte smart. Då blir vårt liv snart begränsat och inskränkt. Vi kan be om kraft att stå ut med obehag. Min erfarenhet är att vi då får den kraft vi behöver.

Frihet är värt allt obehag som leder dit. Ibland, om vi har panikångest eller om vårt obehag är outhärdligt, får vi be om hjälp eller vänta tills känslorna har lugnat sig. Man kan förstås också välja att leva med en begränsning. Jag väljer hellre tåget än att flyga för jag tycker att det är obehagligt att flyga. Men jag gör det om jag verkligen måste eller vill resa långt. Annars blir jag låst. Och låsningar är avskyvärda.

Att göra karriär är ett bra exempel på en situation då man ofta måste utsätta sig för obehag. Kanske måste man hålla en presentation inför en publik eller hantera uppgifter som man inte har kompetens för (ännu). Att backa i detta läge leder inte till personlig eller yrkesmässig skicklighet.

Vem har sagt att livet ska vara lätt?