Alla människor har ett visst antal problem i sitt liv. Det är lätt hänt att man hänger upp sig på det som inte fungerar.

Men man kan tänka på allt som faktiskt fungerar. Till exempel att man är frisk och har det man behöver, att man har kärleksfulla relationer, att man har ett hem och kanske ett jobb.

Jag försöker ofta vända på det och tänka på allt som gör mitt liv värdefullt. Och när jag tänker på det jag saknar så tänker jag samtidigt på det jag har. För visst har jag något som andra kan önska att de också hade.

Det kan vara bra att göra en lista på det man är tacksam för å ena sidan och det man önskar i framtiden å andra sidan. Då får man lite perspektiv.

Jag tror verkligen att tacksamhet berikar våra liv. Det betyder ju inte att vi inte har drömmar och förhoppningar inför framtiden. Jag har stora och vidlyftiga drömmar samtidigt som jag värdesätter det som faktiskt fungerar i mitt liv. För inte så länge sedan så fungerade inte det mest elementära, som att kunna sova.

Att inte bara snegla på de som har mer utan även betrakta de som har mindre är ett sätt att känna tacksamhet. Jag är tacksam att det är fred i Sverige och att vi lever i ett rättssamhälle. Jag är tacksam för den fria sjukvården och för den allmänna sjukförsäkringen. Det finns alltid något att vara tacksam för!