Om mitt livs filmupplevelse är Matrix så är mitt livs läsupplevelse Den hemliga historien av Donna Tartt. Jag sträckläste boken under 1995, fullkomligt absorberad och fascinerad. Det var året innan jag insjuknade i min första psykos. Den hemliga historien handlar också om en psykos. Min sista terapeut Bosse kallade boken halvpsykotisk.

Den hemliga historien handlar som titeln anger om en hemlighet som inte får avslöjas. En av karaktärerna i boken kan emellertid inte hålla tätt och det får förödande konsekvenser.

I psykoserna har jag återupplevt Tartts bok. Jag måste hålla tyst annars kommer hemska saker att ske. Så jag tiger som muren. Det går knappast att få ur mig ett enda ord när jag är psykotisk.

Jag läser aldrig om skönlitteratur eller ser om filmer. Magin går förlorad när jag vet handlingen. Istället går jag och väntar på nästa bok eller film som kommer att rubba mina cirklar.