En gång i tiden trodde jag att mycket jag lärt mig var sant och hugget i sten.

Jag tänker annorlunda idag. Många ”sanningar” är bara mode och gäller en kort tid för att ersättas av en ny ”sanning”. Jag tänker till exempel på hälsorön. Ett tag har det varit inne att ta extra D-vitamin. Nu är K-vitamin på tapeten. Jag har lärt mig att hälsoindustrin har mycket att vinna ekonomiskt på att vi tror på att informationen som vi får genom reklam och media är sann.

Men det gäller även mycket större ting. Som hur allt hänger ihop i universum och om vår roll i det hela. Det är så mycket som är subjektivt och inte objektivt. Ändå framställs det som objektiva sanningar. Jag vill gå så långt som att hävda att det objektiva är försumbart. Vi skapar verkligheten hela tiden och det mesta förändras. Inte minst vi själva. Den som lever länge kommer att få se många heliga altare raseras.

Att vara kritisk till information och kunskap är vettigt. Att tänka självständigt om saker och ting är förnuftigt. Annars kastas vi bara fram och tillbaka i informationshavet.

Att ifrågasätta vedertagna sanningar är viktigt. Jätteviktigt om man sysslar med vetenskap eller kreativt arbete. Uttryck som ”det vet ju alla” eller ”så har vi alltid gjort” bör få varningsklockorna att ringa.