Jag har haft riktigt dålig självkänsla. På den tiden gjorde jag dåliga val. Jag nöjde mig med lite och sökte mig till fel personer. Det var människor som bekräftade min dåliga självbild. Jag nedvärderade mig och andra bekräftade denna bild.

Min osäkerhet fick mig att säga nej till bra saker. Jag kände mig mer hemma bland människor som inte var bra för mig.

Efter mycket arbete med självkänslan och med självkännedom är jag på en annan punkt idag: Jag vet vem jag är! Jag tror att lösningen på mitt problem var att ta reda på vem jag är. Det är att vara själsligen och mentalt frisk.

När man har dålig självkänsla försöker man ofta kompensera sin bräckliga bild av sig själv. Vissa gömmer sig bakom pengar eller ett tjusigt yttre. Själv blåste jag upp mig för att vara någon när jag inte tyckte att jag var någon. Men denna uppblåsta bild var inte den jag var.

Det är viktigt att jobba med självkänslan för en god självkänsla leder till ett bättre liv. Vi tycker att vi förtjänar bra saker och vi söker oss till bra människor. Och när man vet vem man är så spelar det ingen roll vad andra anser om en. En god självkänsla leder till frihet. Vi blir mindre beroende av andra och vi låter oss inte bli manipulerade.

Det är ett världsproblem! Det mest värdefulla en människa kan äga är en god självkänsla. Då säger vi NEJ till dåliga saker och JA till det som är bra för oss.