Om jag talar både änglars och människors språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal

1 Korinthierbrevet kapitel 13

 

Jag har mycket att vara tacksam för. Jag känner tacksamhet nästan hela tiden. Mest för att jag har fått mitt liv tillbaka.

Det är mycket man kan vara tacksam för om man bor i Sverige. De allra flesta av oss har obegränsad tillgång till rent vatten. I Sverige har vi till och med rent vatten i toalettstolen. Jag vet inte hur jag skulle ha tagit mig igenom krisen utan fri tillgång på  vatten. Jag har känt mig så genomskitig. Att kunna hålla mig och mitt hem rent har varit viktigt. Jag är vidare tacksam att jag har ett eget hem som är varmt där jag kan förvara och tillaga mina måltider. Att jag har tillräckliga ekonomiska medel att fylla mina viktigaste behov gör att jag känner djup tacksamhet för mitt liv. Sedan är jag tacksam att jag har min familj, mina vänner, ett arbete och en hälsa som bara blir bättre och bättre. Slutligen är jag väldigt tacksam att jag har en Gudstro för utan Gud hade det inte gått.

Tacksamhet är ett andligt tillstånd. Det finns så mycket vi tar för självklart och det är inte förrän det självklara upphör att vara självklart som vi saknar det. När jag nu får tillbaka mina förmågor är jag djupt tacksam. När jag varit ute i kylan och får komma in i värmen igen slår det allt jag tidigare har upplevt.

Jag önskar att vi svenskar skulle vara lite mer tacksamma. Det som är självklart i Sverige är inga självklarheter ute i världen. Antipatin mot våra immigranter och framför allt mot muslimerna idag är sorglig. Att somliga vill ha allt för egen del utan att dela med sig är svårt att förstå. Varför skulle vi i Sverige ha en självklar rätt till livskvalitet och hög levnadsstandard medan andra ska vara hänvisade till ett liv i fattigdom och förtryck? Det är stötande när privilegierade människor tar sina förmåner för naturgivna. Alla människor har rätt att sträva efter att höja både livskvaliteten och standarden.

Att känna tacksamhet är ett vanligt inslag när man utövar andlighet. Och jag kan inte förstå vurmandet av gamla tider. Det var inte bättre förr. Vi har bättre mediciner idag och hittar ständigt nya och bättre behandlingsformer, vi har en hög levnadsstandard i Sverige som en gång i tiden kallades ”Fattigsverige”, vi har kommit en bit med jämställdhetssträvandena och den tekniska utvecklingen är oslagbar. Listan kan göras lång.

Jag är medveten om att mina erfarenheter gör det lättare för mig att känna tacksamhet. Jag brukade inte känna lika stor tacksamhet förr i tiden. Tiden innan jag blev sjuk.