Under min tid med ångest spenderade jag mycket tid och energi på hålla koll. Jag fick tänka igenom vad som absolut måste göras och vad som kan vänta tills jag blivit lugnare. När det är kaos så gör man bara det mest nödvändiga har jag lärt mig.

Nu efteråt är detta ett handlingssätt som präglats i mig. När jag är stressad eller oroad är det första jag gör att återfå lugnet så snart jag kan. Och när lugnet sänker sig så tänker jag igenom vad jag har att ordna med. Att avsätta tid för att planera, prioritera och att söka frid är aldrig bortkastad tid. Det gör också att jag kommer ihåg viktiga saker.

Söndagen brukar vara en bra dag för mig att tänka över kommande vecka. Vad vill jag åstadkomma? Hur vill jag spendera min tid? Vad kan inte vänta? är frågor jag brukar ställa mig.

Från att ha varit en människa med mycket kaos har jag lyckats bli en vän av ordning och reda. Och det är behagligt och bekvämt att ha koll. När jag har koll på sådant som är viktigt blir det även utrymme för det spontana. Jag är ingen vän av stela rutiner. Och jag vägrar också att göra mig frenetiskt upptagen. Jag gillar att hänga.

Att ha noll koll är fruktansvärt obehagligt kan jag berätta. Jag har upplevt det och det ledde till att jag skapade struktur i mitt liv. Det var inte lätt men det var verkligen mödan värt.