Vi är många som hatar oss själva i olika grad. Gemensamt för oss är att vi inte mår särskilt bra. Jag har funderat på hur mitt självhat har sett ut. Det är först nu jag inser att det är fråga om självhat. Här kommer några exempel:

Att aldrig vara nöjd med sig själv. Att ha orimliga krav på sig själv. Att vara oförsonlig och inte kunna förlåta sig själv. Att tycka att det man säger och gör är fel. Att aldrig tycka att man gör ett tillräckligt bra jobb. Att tycka att man inte ser tillräckligt bra ut. Att inbilla sig att man inte går att älska. Helt enkelt att tycka att man inte duger eller räcker till.

Dessa inre föreställningar är som en stor barriär som förhindrar oss att få det vi längtar efter. Vi kanske tackar nej till något som vi vill ha för att vi inte tycker att vi är värda det eller så saboterar vi för oss själva på grund av våra mindrevärdeskomplex.

Jag tror att bland det viktigaste vi kan göra är att bli medvetna om vårt självhat. För det är det enda sättet att montera ner de destruktiva inre bilderna och ersätta dem med positiva självbilder. Det går inte på en dag kan jag tala om. Det tar tid att omprogrammera sig. I nästa inlägg ska jag tala om självkärlek som vägen från självhatet.