Himlen är inte alltid blå

Om jag måste välja mellan att vara positiv eller kritisk väljer jag det senare.
Jag tycker att det är oerhört viktigt med kritiskt tänkande. Vi lever inte i den bästa av världar och det finns massor med arbete kvar att göra för att det ska bli trevligare för alla varelser på denna jord. Det är naturligtvis viktigt att acceptera vissa ofrånkomliga villkor som vi lever under, till exempel att vi åldras och dör en dag, men mycket går faktiskt att förändra. Det är en sak att acceptera att det är som det är idag och en annan sak att vägra acceptera att det ska vara så för alltid. Man kan således acceptera verkligheten och verka för förändringar. Då är det viktigt att kunna tolka verkligheten på ett realistiskt sätt. Jag tror att framgångsrika människor är bra på att just tolka verkligheten på ett rättvisande sätt.

Det är inne med positivt tänkande. Min facebook flödar över av budskap att vi ska vara glada, le mycket och akta oss för att sprida negativa energier. Vem har inte hört talas om de vedervärdiga energitjuvarna? Som alltid är någon annan. Jag brukar tänka på människor som mår dåligt och som inte orkar upprätthålla en positiv fasad för andras skull. Ska vi undvika dessa för att de sprider dålig energi?

Jag föredrar att känna vad jag faktiskt känner. Jag har ingen lust att gå omkring och kvittra fastän livet suger.

Det här med att säga till människor att de ska tänka positivt i alla lägen är ju oerhört fördelaktigt för etablissemanget. Det kvittrande folket ger sig knappast ut och demonstrerar eller skriver kritiska insändare. Och är det verkligen alltid fel på vår attityd?

Så jag tycker positivt tänkande är väldigt överreklamerat. Jag lever i alla fall inte i den bästa av världar. Och jag vill verkligen ha rätt att känna det jag faktiskt känner utan att kallas negativ eller energitjuv.

Om jag värjer mig mot att vara positiv utan anledning så väljer jag istället att vara konstruktiv, det vill säga jag gör det bästa jag kan av situationen efter min förmåga. Och nu väljer jag att vara den solidariska och politiska människan.