Jag hade en föreställning att jag skulle slippa negativa känslor. Jag förstår att det var ett utslag av inbillning.

Vi måste alla lära oss att hantera våra negativa känslor. Det duger inte att slå någon på käften eller skrika könsord när vi blir upprörda. Detta att klara av att härbärgera negativa känslor är inte alltid så lätt. Vi hamnar i situationer då vi regredierar och beter oss som när vi var barn. De flesta lär sig att detta inte fungerar ute i arbetslivet men det är nog så vanligt beteende i våra ursprungsfamiljer.

Det får mig att fundera vad mognad är rent praktiskt. Jag tänker att det är att visa prov på diplomati. Ibland får man hålla käften fast det trycker på att säga de där ”sanningarna”. Det är att acceptera att vi är olika och att det finns massvis med sätt att göra saker på. Det är att låta andra träffa sina egna val även när vi är säkra på att det går åt skogen.

Negativa känslor kan vara rena drivmedlet för att komma igång och framåt. Jag vill slippa känna som jag ofta gör, vilket driver mig att förändra mitt liv. Och de känslor som jag inte slipper undan vill jag kunna hantera på ett vuxet och ansvarsfullt sätt.