Ett annat sätt att skapa ordning på det inre planet är att läsa. Jag tror inte att det spelar så stor roll vad man läser. Huvudsaken är att man läser.

Jag har läst en hel del faktaböcker. Trots att jag varit allvarligt sjuk har jag inte läst psykiatrisk litteratur. Jag har istället läst psykologi, filosofi, samhällslitteratur och till och med fysik. Och en massa skönlitteratur. Jag är förtjust i dystopiska ungdomsromaner och fantasy bland annat.

Jag tror att man genom att läsa får ordning på tankarna. Om man kan läsa så får man också andra perspektiv. Jag hittar guldklimpar i alla sorts böcker. Aha-upplevelser som ger mig nya tankebanor.

Alla bäckar små leder framåt. Och det är gratis att låna böcker på våra fina bibliotek. Skaffa dig egen kunskap istället för att lyssna för mycket på andra. Läs kritiskt och anamma det som du tycker låter vettigt.

Utan böcker hade världen varit betydligt tristare. Jag reser i andra världar när jag läser. Jag får känna nya personer och miljöer i alla tider. Jag betraktar författare som vänner. Jag är tillräckligt gammal för att välja böcker i tryckt form. Ljudböcker och e-böcker har jag inte kunnat vänja mig vid. Men det är en smaksak.

Läsandet gav mig också lättnad när jag mådde förfärligt dåligt. För en stund kunde jag glömma mitt lidande. Och det var mycket värdefullt.