Jag har blivit förvånad över hur många som kan måla hyfsat om de bara kommer till skott. En längre sjukskrivning är en vanlig väg in i konstens värld. Jag har gått på målarkurser på dagtid tillsammans med andra som är sjukskrivna. När jag mest var stum och hade mist förmågan att kommunicera på ett meningsfullt sätt uttryckte jag mig genom bilder. Jag tycker om starka färger och jag målade och prydde mitt hem med egen konst. I mina tavlor kan man se min längtan och mina drömmar. Det är oerhört värdefullt att avsluta ett projekt. Jag håller på med en tavla tills jag är klar. Jag ger sällan upp. Detta att färda det jag påbörjat är en förmåga som har hjälpt mig mycket. En stor portion envishet är aldrig fel.

Att måla, skriva, läsa, titta på film och lyssna på musik är kreativa sysselsättningar. Vi interagerar då vi sysslar med kultur. Vi interagerar genom kommunikation och uttryck. När livet bakbundit oss kan vi ägna tiden åt att konsumera andra människors idérikedom och alster. Då händer det något med själen som får näring.

Jag kan inte leva utan kultur. Att vi har yttrande- och åsiktsfrihet är nödvändigt för människan. Det är skapandets förutsättning. När vi delar vårt inre med andra händer det något. Kanske känner vi igen oss själva i någon annan eller så blir vår värld lite bredare.