Just när jag skriver detta så mår jag dåligt. Jag är ledsen och jag känner obehag. Mina känslor påverkar tankarna som blir negativa.

Men ikväll bryter en annan tanke igenom: ”Jag tänker som jag gör bara för att jag mår dåligt”

Och då infinner sig distans. Jag kan se att mina tankar inte är sanna utan färgade av min sinnesstämning. Imorgon bitti när jag vaknar kommer det flyga runt andra tankar i huvudet på mig.

När jag var i botten av sjukdom hade jag ingen distans alls mellan tankar och känslor och det var det mest plågsamma jag har upplevt. Det gick inte att tänka att detta kommer att gå över. Jag kan förstå att människor tar sitt liv i ett sådant tillstånd.

Tankar påverkar känslor och känslor påverkar tankar. Det gör att vi kan försöka påverka hur vi känner genom vad vi tänker. Jag försöker verkligen vara konstruktiv för det mesta. Men det händer att jag inte orkar och bara drunknar i negativitet.

Att skapa ett avstånd mellan tanke och känsla hjälper mig när jag mår dåligt. Min förmåga att analysera hjälper också till. Jag vill så gärna bemästra mina känslor och tankar istället för att vara ett offer för dem.