Det är inte alls farligt att svara Jag vet inte. Att säga att du inte har en aning när någon frågar är inte en katastrof.

Jag reagerar på att människor uttrycker åsikter och ”sanningar” trots att de inte har en aning om hur det ligger till i verkligheten. Det är som att det är fult eller korkat att säga att man inte vet hur det ligger till.

Vårt liv, samhälle och världen är väldigt komplext. Det är inte någon som har svar på allt. Ändå tar det emot att erkänna okunnighet. Det är klart att man får ha åsikter om mycket men att fritt fantisera och fabulera och hävda att det är sant är inte OK. På nätet förekommer mycket av detta. Saker framställs som sanningar trots att det är privata tyckanden. Inte sällan med ekonomiska motiv bakom.

Om man är tillräckligt intresserad kan man studera in sig på ett ämne. Bara källan är tillförlitlig. Ofta ger mera kunskap inte den klarhet man söker för många saker är komplexa och motsägelsefulla.

Jag önskar att vi alla vågade säga oftare att vi inte vet när vi faktiskt inte har en aning. Att samtalen skulle gå ut mera på att öka våra kunskaper än att vi ska ha rätt. Det gäller även mig. Jag vill samtala med andra för att bli klokare och vidga mina perspektiv, istället för att konkurrera om vem som har rätt och fel.

Testa att säga Jag vet inte nästa gång du är okunnig om något. Världen kommer inte att gå under. Tillsammans kan vi söka efter svaret på våra frågor. Härlig konstruktiva och berikande samtal.