En gång i tiden trodde jag alltid att jag visste bäst. Men det var länge sedan nu.

Det finns alltid mera att lära. Det finns alltid människor som har erfarenheter som man kan ha nytta av.

Man lär sig oerhört mycket av sina egna misstag men det är klokt att även lära sig av andras misstag. Att tro att man är osårbar som människa är vanskligt. Med åldern, om inte annat, så lär man sig att så inte är fallet.

Att tro att man alltid vet bäst är inte smart. Alla är bra på något och på de flesta områden finns det personer som är bättre och kunnigare än man själv. Jag är inte världsbäst på att lyssna men det är en mycket god idé att även höra in andras åsikter och lära av andra hur de får saker gjorda.

Jag lyssnar bäst genom att läsa böcker. Då uppstår det inga fruktlösa diskussioner där man konkurrerar om uppmärksamheten och försöker vinna diskussionen. Jag får när jag läser en heltäckande och genomarbetad bild av något som intresserar mig. Jag tar åt mig av det som jag tycker är vettigt och lämnar resten därhän. Det är sällsynt att jag blir upprörd när jag läser men det händer.

Livslångt lärande håller en ung. Och när man en gång smakat kunskapens sötma så blir man beroende. Det är dock ett beroende utan biverkningar.

Så om du vill vara smart: Inse att du inte vet bäst! Du kan en hel del men det finns alltid mera att lära.