Varje år är en ny början

Vid den här tiden på året brukar jag avsluta det innevarande året och förbereda mig för nästkommande år.

Så jag sammanfattar år 2014. Vad var bra? Vad var mindre bra? Vilka mål nådde jag? Vad gör mig nöjd? Jag konstaterar att jag till exempel sprungit tjejmilen, en gammal dröm som jag har förverkligat.

Jag funderar över år 2015. Vad vill jag få ut av detta år? Vilka mål ställer jag upp? Vilka nya föresatser har jag? Vilka ovanor vill jag bli av med?

En gång gjorde jag ett arbete på en myndighet. Jag skulle gå igenom reglerna för hur man rensar i arkivet. Till exempel skulle det rensas i journaler som var mer än 5 år gamla om ärendena var avslutade. Jag gjorde då en association till mitt eget liv. Kanske kan jag också rensa ut gammal skit som inte tjänar mig längre och släppa taget om det som spelat ut sin roll. En mental utrensning. Och spara det som är aktuellt och värdefullt.

Jag brukar också gå igenom min garderob. Jag slänger det som är utslitet, lappar det trasíga och skänker bort det som jag är trött på. Jag tvättar och stryker all min tvätt. Resten av lägenheten får samma behandling. Därefter känns det som att jag är redo att gå in i det nya året.

2015 är en ny början. Ett år med nya utmaningar och ett år att realisera drömmar.