Jag fick en prenumeration på en tidning av min storasyster Irene. Tidningen heter Juna och har en kristen inriktning. I senaste exemplaret recenseras en bok som heter I befintligt skick av Katja Lindert Bergsten och Kristoffer Pettersson. Jag har nu färdat läsningen av boken.

Boken handlar om känslor och författarduon presenterar en konflikttriangel. I den nedre spetsen finns grundläggande känslor. Det är vrede, ledsenhet, glädje, intresse, rädsla, avsky och skam. Om vi inte är i kontakt med våra genuina känslor börjar känslorna larma (triangelns andra spets)och vi söker lösningar (den tredje spetsen) som inte alls är några lösningar på våra grundläggande behov. För att förstå konflikttriangeln måste man läsa boken där den utförligt beskrivs.

Katja har även som särskilt intresseområde betydelsen av självmedkänsla för vårt välbefinnande och boken har ett fokus på att vi ska vara bussiga mot oss själva. Om du är intresserad av hur du ska vara i kontakt med dina genuina känslor och söka fruktbara lösningar på dina problem kan jag rekommendera denna upplysande bok. Jag har själv redan haft hjälp av författarnas konflikttriangel för att förstå mina känslor.

 

c