Det var den norska psykologen och filosofen Ingjald Nissen (man) som myntade nio härskartekniker. Genom den norska socialpsykologen Berit Ås bantades dessa ner till att omfatta fem vanliga härskartekniker. Dessa är osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

Det är knappast någon som klarar av att aldrig använda sig av härskartekniker mot andra. Vi lever knappast i den bästa av världar och relationer är komplicerade. Ibland är vi i överläge och andra gånger i underläge. Och även om vi vet att det gör ont att bli utsatt för andras manipulationer så är det lätt att glömma detta faktum när vi själva använder oss av härskartekniker mot andra. Ofta är vi inte medvetna om att det är det vi gör.

Jag har varit så otroligt sårbar. Jag har känt mig som skit så många gånger så det går inte att räkna. Jag har varit upprörd över mitt sätt att reagera och inte kunnat förstå att människor har kommit åt mig så lätt. Det är sannerligen inte lätt att vara utan hud.

Men nu reagerar jag sundare. Jag reagerar med beslutsamhet. Jag väljer bort människor som inte kan bete sig på ett vuxet sätt. För att jag bestämmer själv vem jag vill utsätta mig för. Jag har blivit så stark idag att jag faktiskt klarar av att välja bort människor. Det har tagit väldigt lång tid och möda att komma hit.

Att vara svag och beroende av andra är inte roligt. Det är inte roligt att inte våga säga nej eller att vara rädd att hamna utanför gemenskapen. Det är inte det minsta roligt att ha mindrevärdeskänslor eller att inte våga säga vad man tycker och tänker.