Ett förlåt kan betyda mycket. Eller inget alls.

Det man tänker på främst är den misshandlande mannen som ber om förlåtelse och verkar ångra sig gruvligt. Men så slår han igen och ångrar sig, och slår igen.

Ett förlåt betyder ingenting om man inte ändrar sitt beteende. Att säga förlåt kan vara väldigt lätt. Tomma ord som inte betyder något.

Det måste hända något på insidan först. En insikt om att man beter sig felaktigt. En äkta ånger som kommer från hjärtat och en vilja att förändra sitt beteende.

Jag kan säga förlåt om jag handlar illa. Men då förpliktar det. Jag får inte göra om samma sak igen. Härförleden brast jag och blev arg på min mamma. Nu gör jag allt i min makt för att inte upprepa det jag tycker var ett väldigt dåligt beteende från min sida. Visst jag är bara människa och jag kan också bli trött men om mitt förlåt ska betyda något så får jag anstränga mig.

Och till er som inte kan förmå sig att säga förlåt – er tycker jag synd om. Att säga förlåt och att kunna acceptera en förlåtelse är livsviktiga egenskaper. Men låt det betyda något,