Det har jag inte provat förut, så det klarar jag helt säkert!

Pippi Långstrump

 

Man kan inte förändra andra utan bara sig själv. Detta vet de flesta men vi faller ändå i fällan att försöka ändra på andra.

För att tala i moderna termer: Det är oerhört kostnadsoeffektivt att försöka ändra på andra människor. Vi tjänar mycket mer på att lägga vår energi på att jobba med oss själva. Förändring kommer inifrån och kräver vilja och motivation. Så länge vi tjänar på och är nöjda med status quo finns oftast inte drivkraften att förändras.

Jag försöker öppna mig för förändring och blir glad när jag lyckas bryta invanda beteenden hos mig själv. Jag vet att jag inte är en särskilt flexibel människa så det är inte lätt. Jag försöker vara öppen för nya saker och alternativa sätt att göra saker på. Jag tycker om att göra saker jag aldrig gjort förr. Det kan vara lite skakigt till en början och jag får stå ut med osäkerhet men det är värt det.

Jag har svårt att förstå människor som säger: ”Jag är som jag är” eller ”Ni får ta mig som jag är”. Själv är jag barnsligt förtjust i förändring och att utveckla och upptäcka nya sidor och färdigheter hos mig själv. Jag vet inte hur väl jag lyckas. Innerst inne har jag förmodligen en kärna som inte förändras. Kanske är det det människor menar när de säger att ni får ta mig som jag är.