Den sårade divan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har fått ett bokpaket från min bokklubb idag. Jag har väntat med spänning på dess ankomst sedan jag lade min beställning. Jag öppnar paketet försiktigt och håller boken med vördnad i mina händer. Jag känner mig upphetsad på ett härligt sätt.

Det är förstås Karin Johannissons nyutgivna bok Den sårade divan. Boken som handlar om kvinnlig galenskap under 1900-talet. Jag citerar från bokomslaget. ” Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut? Vi känner till diagnoser som hysteri, schizofreni och paranoia, men vet mindre om hur diagnoserna kan användas av patienterna själva som roller eller masker, hur man kan ta makten över sin identitet som sjuk” …

Allt jag hittills har läst av Karin Johannisson har varit högst intressant. Jag upplever henne som en oerhört kunnig och ödmjuk författare med ett stort hjärta. Nej, jag har verkligen inte tid att blogga just nu. Här ska läsas!