We are family
I got all my sisters with me
We are family
Get up ev’rybody and sing

We are family av Sister Sledge

Nu får jag hjälpa min mamma. Hon behöver hjälp med de dagliga sysslorna eftersom hennes rörelseförmåga är nedsatt. För inte så länge sedan var det jag som fick hjälp av henne i det dagliga livet.

Det viktigaste vi kan göra för våra närstående är att finnas. Och att göra så gott vi kan. Jag kan känna mig otillräcklig eftersom jag inte är medicinskt kunnig. Det finns det andra som är tack och lov. Det jag kan erbjuda är kärlek. Det kan inte sjukvården med alla dess experter erbjuda.

Att stanna kvar hos någon som behöver dig är tillräckligt. Att finnas för någon i nöd räcker långt. Kärlek och omsorg är lika viktigt som vård och mediciner. Vi kan bidra med olika sorters hjälp och närstående har en viktig uppgift som ingen annan kan fylla.

Ja, det finns många familjer med brister. Vi fungerar inte optimalt. Men vi vill varandra väl och vi gör så gott vi kan. Det ska man aldrig underskatta. Med den goda viljan är mycket vunnet.

Att någon stannar hos dig när du blir sjuk och hjälplös är rikedom. Vi kan vara oerhört tafatta och brista på olika sätt när vi försöker hjälpa till men bara det att man finns för en annan människa är stort. Det kan man intala sig när man känner sig ofullkomlig.