Ofta säger vi att vi måste ha en ny jacka eller att vi behöver en ny jacka. Vad vi egentligen menar är att vi vill ha en ny jacka.

Det är lätt att skapa sig nya behov. När inkomsterna stiger ”behöver” vi plötsligt fler och fler prylar. Prylar som vi klarade oss utan tidigare.

Jag levde på liten inkomst i många år. När min inkomst steg blev jag girig: Jag tyckte att mina behov var så stora.

Men nu kommer jag till besinning och jag inser att jag faktiskt har det som är nödvändigt. Ja, jag har faktiskt mer än så. Jag känner lite avsmak för girigheten som bemästrat mitt sinne.

En kompis snackar om att köpa mera second-hand. Hon tänker på miljön. Insikten att vi slänger fullt dugliga kläder och prylar får mig att tycka att hon har en viktig poäng. Jag vill också ta mer ansvar för miljön och min ekonomi.

Shopping är faktiskt en sysselsättning som bara roar för stunden. Tillfredsställelsen håller sig bara en kort stund. Vi borde göra mer saker som håller oss nöjda längre. För det är en bra indikator på vilken mening en sysselsättning har: Hur länge är vi nöjda och belåtna?

Jag försöker ställa om från bristtänkande till överflödstänkande nu. ”Visst min säng är gammal men den är skön och fyller sin funktion. Det är inte alla unnat att ha en bekväm säng”.