Vi behöver leva hållbart på flera plan. Hälsan är ett område men även miljön kräver sitt.

Jag fick en liten trevlig bok av min syster Judit: ”Att leva helhjärtat” av Ted Harris och Carolina Johansson som inspirerats av Franciskus av Assisi. Franciskus kom från ett välbärgat hem men valde att leva som en tiggarmunk.

Jag läser också en rapport från 2012 av Christer Sanne ”Hur kan vi leva hållbart 2030”. Och tankarna virvlar runt av ny information.

Jag tänker att om jag bara köper det som jag behöver så värnar jag miljön. Istället för att shoppa nya kläder fast jag har en full garderob och en massa annat onödigt kan jag fylla mina verkliga behov. Jag reagerar väldigt negativt på marknadsutbudet av till exempel onödiga hushållsprylar. Uppfinningsrikedomen är stor och jag frågar mig vem som verkligen behöver en äggkokare.

Jag har börjat handla på second hand igen. Där hittar jag tidlösa grejer och jag tar samtidigt ett miljöansvar. Och det är gott för min ekonomi, en viktig faktor i sammanhanget.

Jag ska ta mig en ordentlig funderare över vad jag egentligen behöver.