Ett problem som jag har brottats med i många år har blivit mer aktuellt nu och jag behöver hitta en lösning för att jag ska kunna leva det liv jag vill.

När jag har mycket att göra och lever ett aktivt liv går jag upp i varv (som andra också gör). Det är oftast inget problem för mig. Det är när jag ska varva ner som det blir problematiskt. Jag kan inte skifta mellan aktivitet och avslappning på ett bra sätt. Det tar många timmar eller till och med hela helgen innan jag är avslappnad igen.

Ibland måste jag ta mediciner till hjälp för att kunna sova. Jag har Atarax och Imovane för detta ändamål. Sömnen är livsviktig för psykossjuka eftersom sömnlöshet kan leda till psykos. Eftersom jag tar dessa mediciner ganska sällan så har de bra effekt på mig och jag ser inget större problem med att ta dem emellanåt. Men helst skulle jag slippa.

Före mitt insjuknande 1996 hade jag världens bästa sömn. Jag somnade lätt och sov genom hela natten. Men det var länge sedan. Om jag sover fem timmar i sträck så är jag supernöjd. Även sömnen förbättras kontinuerligt men det går i snigelfart. Ju mer mitt liv går tillbaka till det jag var van vid innan jag blev sjuk desto bättre blir min sömn.

Så en utmaning jag har är att lära mig att varva ner efter en busy dag. Nu när problemet kommit på tapeten ska jag fundera vidare hur jag ska gå tillväga. Jag kan säga redan nu att vin och mediciner inte är bra lösningar.