Att reda ut vad dåligt mående har för orsaker kan vara oerhört svårt. Jag är ofta förvirrad vad mitt obehag beror på och det finns ofta flera än en anledning till att jag mår som jag gör.

När man blir sjuk hamnar man ofta i en ond nedåtgående spiral. Problemen hopar sig och adderas. Det blir en gröt av gamla och nya problem och det är väldigt svårt att veta vad som är vad och vad man ska ta itu med först. Man får försöka fixa de mest akuta problemen och ta itu med gammalt bråte när man får lite andrum i nuet.

Övergripande problem som dålig ekonomi, ensamhet och isolering och arbetslöshet kan få vem som helst att må sunkigt. Därutöver skapar hälsoproblemen obehag. Som sjuk saknar man ofta den kraft som behövs för att lösa problem och att hävda sig.

Just nu är jag ledsen för att jag inte har någon karriär, för att jag lever på snåla pengar och för att jag saknar egen familj. Det har varit svårt att komma till klarhet varför jag mår som jag gör. Jag känner oftast att jag borde vara tacksam för att jag återhämtar mig från sjukdom och för att jag bor i Sverige. Och jag känner också tacksamhet för detta. Men det räcker inte. Mina ouppfyllda drömmar spelar förstås också en stor roll. Det var inte såhär jag planerade att mitt liv skulle bli och jag har naturligtvis också rätt att vara besviken.