Jag känner mig ofta otillräcklig. Jag är rädd att jag ska ta mer än jag ger. Det har alltid varit lättare för mig att ge gåvor till andra än att ta emot gåvor. Även om jag vet att man inte ska räkna kan jag inte låta bli. Jag tänker ofta på hur vi ska bli kvitt.

Jag tror inte att jag är ovanlig på något sätt. Om du som läser känner igen dig får du gärna dela med dig av dina erfarenheter.

Det är en rädsla att inte duga som ligger bakom otillräcklighetskänslorna. Och när det handlar om att duga brukar det vara självkänslan som spökar. Jag tror att min självkänsla är bra men så dyker dessa känslor av otillräcklighet ändå upp.

Jag pratade med min mamma som har lätt för att oroa sig och vi konstaterade att vissa känslor får vi nog dras med. De ligger nedbäddade i personligheten. Vi kan förstås bli medvetna och hantera dem men vi blir nog aldrig befriade från dem.

Om du håller med mig så är jag sugen på dialog. Om du inte håller med så är jag intresserad av att höra dina åsikter. Det gäller allt jag delar. Det som är ”sant” för mig behöver ju inte vara sant för dig.